Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

19 май 2018 г. – Европейски ден за борба със затлъстяването

С поредица от интерактивни презентации и видеопрожекции НУ „Димитър Благоев” гр.Стара Загора се включва в здравноинформационна кампания съвместно с лектори от РЗИ – Стара Загора за здравословен начин на живот – ролята на здравословното  хранене и  физическа активност в профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването при подрастващи.

На 17 май експерти от РЗИ – Стара Загора за поредна година ще промоцират здравословното поведение сред деца и ученици на Спортен празник, организиран от Община Раднево – „Движи се и победи!”.
Профилактиката на затлъстяването започва още в детския и юношески период. Свръхтеглото и затлъстяването при деца и юноши трябва да бъде навреме овладяно.
Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Колкото по-рано започне противодействието срещу затлъстяването, толкова е по-голям шансът за благоприятен изход.
Препоръките са за бавна и постепенна загуба на тегло, която се понася добре от организма и може да се постигне при спазване на някои правила: правилен режим на хранене; избягване на пикантните подправки и солта; достатъчно питейна вода и течности; ниска консумация на мазнини, алкохол и прости захари; маломерни порции.
Движението е основен лост за управление на теглото. Най-подходящи за изгарянето на мазнините са ходенето, тичането, танците, колоезденето, гребането, плуването и др. 
Затова дали ще сме с наднормено тегло, или ще сме затлъстели зависи преди всичко от самите нас, другото са само оправдания.

 

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.