Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

20 май 2018 г. – Международен ден за съпричастност с болните от СПИН

НА 20 МАЙ ИЗРАЗЯВАМЕ СЪПРИЧАСТНОСТТА СИ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ ПОД МОТОТО „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание "ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!" изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.
От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 /мъже:жени/. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53% при хомо/бисексуален контакт и 5,3% - при инжекционна употреба на наркотици.
Кабинетът за безплатно консултиране и изследване за СПИН – КАБКИС обявява 18 май за Ден на отворените врати за посещения от групи от ученици и дискусии по темата. 
С мултимедийни презентации за рисковото сексуално поведение лектори от РЗИ – Стара Загора ще обучат ученици от 6-ти и 7-и класове от ІХ ОУ «Веселин Ханчев» гр. Стара Загора, СУ «Иван Вазов» гр. Стара Загора и ОУ «Христо Ботев» гр. Мъглиж. Методични материали – флаери, брошури, плакати, видеофилми, презервативи са предоставени на училища от областта за провеждане на здравноинформационната кампания.

С множество разнообразни инициативи ще отбележат 20 май – Международен ден за съпричастност с болните от СПИН учебните заведения от област Стара Загора:

  • Интерактивни  беседи  в Час на класа – "Какво знаете за ХИВ/СПИН", “Избирам да съм здрав”, „Антиспин”, „Как да разберем дали сме заразени с ХИВ и къде да си направим изследвания при необходимост”, „Начини на заразяване със СПИН”, „Безопасен секс”. 
  • Изработване на здравни табла за Деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, изложба на тема "Жертвите на ХИВ/СПИН – всеки може да бъде на тяхното място. Да бъдем толерантни към засегнатите от болестта".
  • Статии в училищен вестник на тема: Как да се предпазим от СПИН. Оформяне на кътове с печатни здравнообразователни материали на тема: "Що е то ХИВ/СПИН – превенция и контрол".
  • Мултимедийно представяне на кратки филми свързани с опасностите СПИН, ХИВ.
  • Изработване на плакати с тематично направление в часовете по изобразително изкуство, изготвяне на постери, изготвяне на флаери, размяна на картички с позитивни послания за безопасни интимни отношения "Ученик подарява послание на друг ученик, с цел взаимно сътрудничество и загриженост към другия», рисунка на асфалт "Аз живея в среда без СПИН".
  • Провеждане на образователни игри, поставяне на кутия за въпроси относно проблеми и притеснения свързани с опасностите, относно двете теми. 
  • Провеждане на викторини на тема: "Какво знаем за СПИН и за болестите, предавани по полов път – начини на заразяване и как да се предпазим".
  • Раздаване на презервативи – кампания "Животът е безценен! Презервативът струва стотинки!", практическо упражнение – състезание по поставяне на кондоми с цел стимулиране на умения за безопасен секс. Тренинги с учениците, с цел безопасност и развитие на знанията и уменията на самозащита и самоконтрол, във връзка с безопасни сексуални отношения. 
  • Раздаване на здравнообразователни материали за превенция от ХИВ/СПИН, раздаване на червени лентички в знак на съпричастност към болните от ХИВ/СПИН.
  • Запалване на свещ в памет на мъртвите от болестта. Засаждане с БМЧК на кипариси в двора на училището.

 

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.