Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

РЗИ – Стара Загора предприе превантивни мерки за недопускане на морбили в област Стара Загора

Регистрираните случаи на морбили в България към 17 юни 2019 г. са 933 в единадесет области. В област Стара Загора няма регистрирани случаи.

Интензивното разпространение на морбили в държавите на ЕС/ЕИП продължава, като към месец май 2019 г. 19 държави членки съобщават информация за регистрирани случаи.

Предстоящият летен туристически сезон и засиленият поток на туристи и сезонни работници от други държави, с регистрирани случаи на морбили, създават предпоставки лица, пристигнали в рамките на т.нар. инкубационен период (времето от заразяването на организма до появата на първите клинични признаци на заболяването), да заболеят по време на престоя си в страната, с което да допринесат за разпространение на заболяването в курортите и свързаното с това негативно влияние върху здравеопазването, икономиката, туризма, както и с нереализирани ползи поради загуба на работна сила и отлив на туристи от страната.

В област Стара Загора към 14.06.2019 г. не са регистрирани случаи на болни от морбили.

За предпазване на децата от морбили и други тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения най-добрата защита е извършването на имунизация (имунизация на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст).

При липса на детето в имунизационния му паспорт данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация.

Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили. Изследването може да се извърши в регистрирани медико-диагностични лаборатории.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Какво представляла заболяването?

 

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.