Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Osteoporoza 2022

Всяка година на 20 октомври световната здравна общност отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Това социално заболяване засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 5о годишна възраст, като често води до инвалидизация на човека в резултат на фрактури.. Засяга скелета, като намалява костната плътност, което е причина за възникване на счупвания, най-често в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването протича без явни признаци и откриването му става при профилактичен преглед на костната плътност или при възникване на фрактура.

Причини за остеопороза могат да бъдат генетично предразположение, заболявания и лекарства, които намаляват костната плътност и много важно – нездравословни навици и нездравословен начин на живот. Доказано е, че напредналата възраст не е причина за остеопороза, въпреки че болестта се наблюдава основно при хора след 50 години. При здравословен начин на живот и правилна профилактика, това заболяване не се развива.
За профилактика на остеопорозата са необходими правилен хранителен режим и физическа активност. Важно е да се отбележи, че профилактиката на остеопорозата е през целия живот.
Друго много важно условие за костното здраве са контролните профилактични прегледи, с които при откриване на остеопения се предприемат навременни мерки за лечение и профилактика. Лечението е ефективно и процесът на загуба на костно вещество може да бъде забавен при навременна намеса.

Асоциация “Жени без остеопороза” продължава информационните и скринингови събития в страната, които се организират не само във връзка със Световния ден без остеопороза, но са достъпни за широката публика целогодишно. Профилактичните скринингови кампании за определяне на личния риск от остеопороза са в нов формат във връзка с адаптиране към условията на постпандемията от COVID-19, включващ: присъствие на до двама души в помещение при спазване на съответната дистанция и със съответни защитни средства, телефон за предварително записване на желаещите при съблюдаване на предварителн изготвен график, без чакащи пред помещенията.

Препоръките на Межународната фондация по остеопороза и на наши специалисти в областта са да се възстановят прекъснатите по време на пандемията грижи за болните с остеопороза и за хората в риск. Това е от особено значение за специфичните насоки, отнасящи се до начина на живот, особено в частта им „прием на витамин D3“ и „двигателна активност“, тъй като те са сред основните мерки за укрепване на имунната защита и предпазване от инфекция с новия коронавирус и са критично важни за хората в третата възраст.

По повод предстоящия Световен ден без остеопороза, Асоциация „Жени без остеопороза“ в сътрудничество с РЗИ - Стара Загора организира кампания на 19 октомври 2022г.- сряда, ул. „Стефан Караджа“ № 10 от 14:00 часа. Предварително записване на тел: 0884714439.
За допълнителна информация и контакти: 0888706137

Упражнения за здрави кости при остеопороза

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.