Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

Spin 15052023В периода 15-22 май 2023г. се провежда Европейска седмица на изследване за ХИВ, вирусен хепатит B (HBV), вирусен хепатит C (HCV) и сексуално предавани инфекции (СПИ) и отбелязваме Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial), който се провежда всяка година в третата неделя от месец май.

В своята единадесета година на действие и провеждащо се като двугодишно събитие, което се провежда през пролетта (май) и есента (ноември), Европейска седмица на изследване (ETW) се превърна в широко призната кампания за повишаване на осведомеността със стотици организации, участващи всяка година в обединени усилия за увеличаване на достъп до изследване и осъзнаване на важността му. Предлага на партньори в цяла Европа уникалната възможност да се обединят, за да повишат осведомеността за ползите от ранното тестване за ХИВ, хепатит и СПИ сред изложените на риск и да насърчават по-големия достъп до изследване.
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН е повод хора от различни страни по света да заговорят за СПИН, да се повиши обществената информираност за начините на предаване на ХИВ и други сексуално-предавани инфекции, да мотивира хората за отговорност към собственото здраве и да насърчи редовното тестуване за ХИВ.

КАБКИС 10 при РЗИ - Стара Загора в периода от 01.01.2023 г. до 15.05.2023г. извърши консултации и изследвания на 225 клиенти на стационарния кабинет на РЗИ и в местата за лишаване от свобода.
Възрастовата характеристика показва, че най-много лица желаята да узнаят своя ХИВ статус са в активните възрастови групи от 30-39 г.( 32,89 %) и 25-29 г. ( 21,33%).
30,6 % от изследваните за сексуално-предавани заболявания съобщават за рисков контакт.

От началото на годината до момента в кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН са установени 2 положителни резултата на вирусен хепатит Б.
Положителни на ХИВ не са установени.

През тази седмица ще се проведат беседи в учебни заведения на територията на гр. Стара Загора, на тема „Рисково сексуално поведение“.

КАБКИС 10 при РЗИ – Стара Загора ще предоставя услуги за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит Б и С в стационарния кабинет на адрес гр. Стара Загора, ул. „Ст. Караджа“ № 10, при следното работно време:

- Понеделник      от 08.30ч. до 12.30ч.
- Вторник           от 13.00ч. до 17.00ч.
- Сряда                от 08.30ч. до 12.30ч.
- Четвъртък      от 13.00ч. до 17.00ч.
- Петък               от 08.30ч. до 12.30ч.

По-добре е да узнаете своя статус възможно най-рано, тъй като днес хора, живеещи с ХИВ и/или хепатит В живеят добре с очаквана продължителност на дълъг живот, тъй като лечението е започнало рано!

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.