Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

19 ноември – Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Инициативата за отбелязване на Световния ден датира от 1995 г., когато по решение на Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR) се привлича вниманието на обществеността към проблемите на пътната безопасност. През 2005 г. с резолюция на ООН се обявява Световен ден за възпоменание, който се отбелязва в третата неделя от месец ноември.

За 2021 година по пътищата на България при 6080 тежки катастрофи са загинали 561 и са ранени 7609 човека.
За десетте месеца на 2022 година при 5491 тежки пътни инцидента загиналите са 419, а ранените 6995.

Всяка година 1,3 милиона души по света загиват при пътни произшествия и от 20 до 50 милиона биват ранени. Всеки ден по пътищата загиват над 3500 души. Това е действителна пандемия, която в допълнение към травмата от нараняване и загуба на близък има и опустошително икономическо въздействие за страни, общности и семейства.
Световният ден има за цел да напомни за загиналите при ПТП и да провокира отговорност у всички участници в движението по пътищата.
Употребата на алкохол увеличава в пъти вероятността от настъпване ПТП, тъй като води до лоша преценка, увеличено време за реакция, по-ниска бдителност и намалена зрителна острота на водачите.
Децата са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми поради малкия социален опит, възрастовите и психологични особености.

Съвети как да предпазите децата от пътни инциденти и информация за алкохола като рисков фактор за ПТП може да намерите тук:
https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/childrens_safety.pdf
https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/20200916_RoadSafety_NoAlcochol.pdf

По повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия Регионална здравна инспекция - Стара Загора е планирала следните здравно – образователни дейности с демонстрация на алкоочила, имитиращи въздействието на алкохола върху човек и обкръжението му в:

• Детска градина № 35 „Свобода“ – детски празник, посветен на безопасността за движение по пътищата, съвместно със сектор „Пътна полиция“;

- 9 ОУ „В. Ханчев“ град Стара Загора - по предварителен график;
- На 15 ноември – кампания в 4 ОУ „Кирил Христов“ град Стара Загора с демонстрация на алкоочила съвместно със сектор „Пътна полиция“;
- На 17 ноември – кампания в ПИЦ по зависимости град Стара Загора с демонстрация на алкоочила съвместно със сектор „Пътна полиция“;
- На 23 ноември – кампания в ПИЦ по зависимости град Стара Загора с демонстрация на алкоочила съвместно със сектор „Пътна полиция;
- На 22 ноември – СУ „Васил Левски“ град Гълъбово.

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.