Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

plusmen 728x90

Стара Загора се включва в Кампанията за безплатни изследвания „5 минути за здраве"

Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето.
Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината на 21 юни (петък) от 11 до 15 часа в парк „ 5 октомври“ /Градската градина/ в Стара Загора. Те са част от кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“, която се организира от РЗИ - Стара Загора и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването в партньорство със Сдружение "Въздух за здраве", Хъбис и биотехнологичната фармацевтична компания Рош България.

Инициативата, която до края на годината ще се проведе в още 7 града на страната, има за цел превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето.

5 minute HEALTH Banners FB EVENTSСамо за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично изследване. Резултатите се изписват на екран и могат да бъдат изпратени на имейл. Ще бъдат отчитани показатели като ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функцията на бели дробове (спирометрия), температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация (насищане на кръвта с кислород). Резултатите ще бъдат коментирани от лекар пулмолог, както и ще бъде представена информация за превенцията за рака на белия дроб и тютюнопушенето.

Регионална здравна инспекция – Стара Загора ще се включи в кампанията с изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. На място активни и пасивни пушачи ще имат възможността да си измерят нивото на въглероден оксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта с апарат Smokerlyzer, както и да получат безплатна консултация за отказ от тютюнопушене.

Telemedicina 02„Технологиите имат ключова роля в превенцията и ранната диагностика на заболяванията. Българският клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването участва в разработването на национални политики за дигитализацията на здравната система и внедряване на технологични решения, които да служат за превенция на социално значими заболяванията“, посочва Мира Ганова, изпълнителен директор на организацията. Според нея иновативната кампанията „5 минути за здраве“ е още един начин обществото да се възползва и запознае с възможностите на телемедицината за проследяващите медицински грижи, ефективната превенция, диагностика и персонализаран подход на лечение за пациентите.

Ракът на белия дроб е най-често срещаният вид рак в света. Всяка година в резултат на това заболяване умират повече хора, отколкото от рака на гърдата, колоректалния карцином и рака на простатата взети заедно. В световен мащаб от заболяването умират 1 590 000 души, като годишно се диагностицират 2,2 млн. души, което е 11,4% от всички случаи на рак. Данните сочат, че 64% от диагностицираните случаи с болестта са в напреднал стадий. В България броят на новозаболелите от рак на белия дроб през 2021 г. е 2527. Един от рисковите фактори за развитие на онкологичното заболяване е тютюнопушенето, което е свързано с приблизително 80% от всички диагностицирани случаи. Други рискови фактори са замърсената околна среда и въздух, излагането на радон и азбест, наличие на заболяване на белия дроб, като белодробна туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест.

Тук може да видите, как се провеждат изследванията https://www.youtube.com/watch?v=YeMxKaqCJlU

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.