Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Летни вирусни инфекции

Във връзка с по-ранната поява на летните вирусни инфекции предизвикани от високите юнски температури РЗИ – Стара Загора информира гражданите за най-разпространените от тях.

Най-честите причинители за летните неразположения са ентеро- , адено- и  рота вирусите. Източник на заразяване са болните хора и здравите заразоносители.
Вирусите се разпространяват лесно и бързо по въздушно-капков и контактен път, най -често в курортните селища, където се  събират много хора на едно място, хигиената се влошава и се създават предпоставки за инфекции.
Рискови са групите на малките деца, хронично болните и бременните.
 Симптомите за летните вируси са:

  •  повишената температура
  •  стомашно-чревните неразположения -  изтощително разстройство или повръщане

Ентеровирусите са много и най-различни, като в тази група има над 60 подвида. Към групата на ентеровирусите се отнасят  и Коксаки и ECHO / ехо/ вирусите, причиняващи различни заболявания:
-  летен грип / Ентеровирусна треска, Малка болест/   - характеризира се с висока температура, болки в мускулите, болки в корема, повръщате, зачервяване и болки в гърлото. Симптомите отшумяват за 1 до 5 дни.
-  херпангина -  причинява се предимно от Коксаки А и се изявява с висока температура,болки в гърлото и безапетитие. По небните дъги и мекото небце се появяват червени надигнати петна, които  преминават във везикули (мехурчета), които бързо се пукат и на тяхното място се  образуват афти.Те са от 5 до 15 на брой и предизвикват изразена болезненост при преглъщане на твърди, кисели и пикантни храни.
- стомашно-чревна форма – висока температура, болки в корема, повръщане и умерено изразена диария / 5-8 воднисти или кашави идхождания в денонощието/
- респираторна форма - протича с висока температура, мускулни болки, главоболие, хрема, кашлица, отпадналост и болки в гърлото и зад гръдната кост.
- епидемична миалгия / Борнхолмска болест, Плевродиния/ -  остро начало, силни болки в гърдите, корема и гърба, които при вдишване се засилват, висока температура. Протича за 4-5 дни.
- серозен менингит – подчертана пролетно-лятна сезонност, внезапно начало с висока температура, силно главоболие в челото и слепоочията, загуба на равновесие, тремор, болки в мускулите, зачервяване на очите и лицето, хрема, кашкица, болки в гърлото. Лечението се провежда задължително във Инфекциозно отделение.
- полиомиелитоподобна / паралитична/ форма – остро начало с повишаване на температурата, неспокойствие,  дихателни и сърдечно съдови нарушения,кома (загуба на съзнанието).  Лечението се провежда задължително във Инфекциозно отделение.
 Аденовирусите се проявяват с кашлица, запушен нос, болки в гърлото, като при някои хора може да се наблюдава и конюнктивит. Болният се оплаква от обилна носна секреция, зачервено и болезнено гърло, има парене и сълзене в очите и фотофобия.
Ротавирусите са най-честите причинители на остри вирусни диарии. След кратък инкубационен период / най-често 1-3 дни / се появява повишаване на температурата, болки в корема, многократни диарични изхождания / до 10-15 и повече в  денонощие, воднисти или рядкокашави/ придружени с многократни повръщания, което бързо довежда до дехидратация / обезводняване/ на организма. Обикновено заболяването преминава за 3-4 дни. Възприемчиви са всички възрасти, но най-често се засяга децата до 2-3 годишна възраст.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничния преглед, лабораторните изследвания, при тежки случаи и по епидемиологични показания, като  със сигурност се потвърждава чрез изолиране на вирусите от носоглътката, кръвта и изпражненията или изолиране на антитела в кръвта и тяхното четирикратно нарастване за 14 дни.
За предпазване от вирусни заболявания през лятото не е достатъчно само спазването на добра лична хигиена и хигиена на храненето. Главният стопиращ фактор за всяка инфекция се явява доброто състояние на имунната система.

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.