Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Важно!

С настъпването на зимните месеци /декември - март/ зачестяват случаите на заболели от трихинелоза.

Какво представлява това сериозно заболяване? Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни - домашни и диви свине, котки, кучета, лисици, вълци, чакали, мечки, порове, плъхове, мишки и др. По-голямата част от заболявания са регистрирани през зимния сезон.
Причинител на заболяването е малък кръгъл червей наречен трихинела спиралис.
Животните се заразяват когато ядат месо от живи или умрели болни от трихинелоза животни.
Хората се заразяват само по хранителен път - при консумация на месо, заразено с трихинели, най-често от домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и при консумация на колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи.
Месото на болните животни не е променено на външен вид. Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са невидими без микроскоп. Откриването на паразитите става чрез изследване в специализирани ветеринарни лаборатории на парченца месо взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената мускулатура на животните.
Трихинелозното заболяване протича твърде разнообразно и тежестта му зависи преди всичко от продължителността на кулинарната обработка на месото, количеството на изяденото месо, броя на отделните консумации, степента на заразеност на месото с трихинелни ларви и до известна степен от общото състояние на организма.
Заболяването започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема. Типичен признак е отока на клепачите, съчетан с конюктивит.
При съмнение за заболяване от трихинелоза, незабавно трябва да се търси лекарска помощ.
Как да се предпазим от трихинелоза:
Да   не   се   консумира   домашно   или   дивечово   свинско   месо,   неизследвано   от ветеринарните власти. При констатиране на заразено месо от трихинелоза, същото   да се изгаря.
• При клане на домашни свине за лично ползване да се изпращат проби месо от диафрагмата и междуребрието за изследване по референтен ензимен метод на смилане в НДВМИ-ИРЛ гр. Ст. Загора ул. „Славянска „ № 58
• Месото може да се консумира само след получаване на отрицателен резултат.
Домашните свине да не се пускат по дворовете, сметищата, животинските гробища и др., където най-често се заразяват от гризачи.
• Убитият вреден дивеч (лисици, чакали, вълци, порове и др.) трябва да се заравя дълбоко в земята, за да не се яде от хищни птици, гризачи, домашни и диви свине и др.

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.