Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

poliom1Какво е полиомиелит?
Полиомиелитът е тежко заразно заболяване, което протича с увреждания на нервната система, водещи до парализи, инвалидност и смърт.
Заболяването е познато още като детски паралич, поради факта, че засяга по-често малки деца - боледуват предимно деца от 1 до 5-годишна възраст.

Кои са причинителите?
Причинителите са ентеровируси /полиовируси типове 1, 2 и 3/с изразена склонност към засягане на нервната система . Всички те предизвикват парализи.

Как става заразяването?
При контакт с болен човек или здрав носител на вируса. Болните са най-опасни 7-10 дни преди и след началото на клиничните признаци – тогава отделят вируса в най-големи количества.
Попаднал в организма вирусът се размножава в лимфните възли на чревната лигавица и се отделя чрез изпражненията в околната среда.
Предаването на причинителя на полиомиелита става от човек на човек - чрез употреба на замърсени хранителни продукти и вода или чрез замърсени ръце. Съществува и въздушно-капков механизъм на предаване, обусловен от наличието на вируса в носоглътката и отделянето му по капково-слюнчен път.

Кога можеш да се заразиш?

poliom3
- Ако не си имунизиран
- При лоша лична хигиена
- При консумация на неизмити плодове и зеленчуци
- При недостатъчна термична обработка на месо, мляко и яйца
- При консумация на вода от непроверени водоизточници

Как протича заболяването?
Заболяването протича в 4 стадия:
- начален стадий, изразяващ се с температура, хрема, кашлица, зачервено гърло, гадене, повръщане и обща слабост
- предпаралитичен стадий – температурата достига 39-40 градуса, болните са неспокойни, възбудени или сънливи; наблюдават се главоболие и скованост в областта на врата;
- паралитичен стадий – появяват се вяли парализи на различни мускулни групи, най-често на краката и ръцете. В тежките случаи може да се засегнат и мускулите на гърба, корема и гърдите
- възстановителен стадий – продължава от 2 до 5 години. Възстановяването на
парализите е в различна степен. Заболелите деца могат да останат инвалиди за цял живот, може да се стигне и до смъртен изход.

poliom2Как да се предпазим?
Най – сигурният начин е чрез редовни имунизации с противополиомиелитна ваксина, съгласно имунизационния календар на РБългария – с три приложения на ваксина на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането.
Реимунизации се провеждат на 16-месечна и на 6-годишна възраст.
Имунизацията се извършва с убита противополимиелитна ваксина, която се прилага мускулно по 0,5 мл. Ваксините са безплатни и се осигуряват от Министерство на здравеопазването.

poliom4

ЗА ДА БЪДАТ ДЕЦАТА ВИ ЗДРАВИ, ЗА ДА ВОДЯТ ПЪЛНОЦЕНЕН НАЧИН НА ЖИВОТ,
ИМУНИЗИРАЙТЕ ГИ!

Copyright © 2011-2020 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.