Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Как да се предпазим от кърлежи?

През последните седмици зачестиха валежите, а това доведе до ускорено развитие на тревистата растителност. Влагата и обилната трева допринесоха за развитието и разпространението на кърлежите. Те обитават места с висока влажност, сянка и топлина.

Особено често кърлежи ще откриете в зелени площи, терени, гори, ливади, места с висока растителност, храсти, шубраци и шумаци. Най-гъсто са в пасища за стопански и диви животни. Борбата с кърлежи е позната на живущи в предбалкански, горски, извънградски, селски райони, области до река или море. Не са пощадени и градските среди. Кърлежи се появяват в паркове, стадиони, кортове, като най-опасни са налични в детски площадки.

В началото на всяка година РЗИ – Стара Загора връчва предписания на кметовете на общините в областта за своевременно сключване на договори с лицензирани фирми за ДДД и планиране на мероприятията. На базата на извършените изследвания и наблюдения през 2017 г. бяха посочени рисковите зони за всяка община и необходимостта от целенасочени обработки срещу кърлежи и комари (ларви и имаго).

Всички общини в областта са сключили договори с фирми за ДДД. До 14.05.2018 г. са приключили обработките срещу кърлежи. Обработени са 1 905 000 m2 тревни площи (паркове, градинки, детски площадки, детски заведения и социални домове).

От началото на този година в областта са регистрирани 14 случая на заболели от трансмисивни кърлежово преносими инфекции – 3 случая на Марсилска треска (определени като вероятни) и 11 случая на Лаймска борелиоза, като серологично доказани са два. Заболелите са от общините Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан, Николаево и са във възрастова група 47 – 81 години. При всички е констатиран контакт с опаразитени с кърлежи домашни животни. Повечето от заболелите съобщават за ухапване от кърлеж.

Специалистите съветват:

  • Могат да бъдат диференцирани два рискови пика на активност на кърлежите: от април – май до юни и в края на лятото и началото на есента (август – октомври). Обикновено кърлежите обитават тревистата растителност и храстите, от където попадат върху кожа и дрехите ни.
  • Слюнката на кърлежите съдържа обезболяващи вещества, поради което не усещаме момента на ухапване. Неприятните усещания (сърбеж и парене) се появяват по-късно.
  • Ако сте сред природата е необходимо на всеки два-три часа внимателно да преглеждане кожата и дрехите си. Обикновено кърлежите се захващат върху меките части на тялото (подмишници, зад коленете, около половите органи, тила и главата).
  • При излет или разходка в тревисти терени носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, най-добре цветни или бели дрехи, високи чорапи и високи обувки.
  • Използвайте репеленти за отблъскване на кърлежите.
  • Проверявайте редовно домашните любимци за наличие на кърлежи.
  • При наличие на кърлежи по животните в личното стопанство потърсете помощ и съвети от участъковия ветеринарен лекар.
  • При ухапване от кърлеж потърсете незабавно медицинска помощ, ако това е невъзможно, не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета, бавно и внимателно във вертикална посока. Разпространена заблуда е кърлежът да се върти по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея или да се полее с олио или алкохол.
  • След успешното отстраняване на кърлежа дезинфекцирайте мястото на ухапване и следете за поява на зачервяване, обрив или болка на мястото. Следете и дали петното около ухапаното място се увеличава или почервенява. Незабавно уведомете личния лекар за наблюдение на състоянието. Поне 6 - 7 дни, след като ви отстранят кърлеж, мерете температурата си и ако се повиши, потърсете пак лекарска помощ.
  • Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж, наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите.

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.