Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Световен ден на сърцето - 29 септември 2018 г.

Ежегодно от 2000 г. това събитие се отбелязва от Световната кардиологична асоциация (World Heart Federation (WHF).

Световната кардиологична асоциация и нейните членове активно участват в инициативи чрез партньори по целия свят, за да разпространяват сред обществеността информация за опасността от  преждевременна смърт от сърдечни заболявания и вредата от основните рискови фактори (тютюнопушене, липса на физически упражнения, нездравословно хранене и злоупотреба с алкохол). Чрез тази кампания се насърчават доказано ефективни превантивни мерки, за да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания.

sds

Тази социално значима инициатива, посветена на профилактиката и контрола на сърдечно-съдовите заболявания, тази година протича под мотото „Моето сърце – твоето сърце. Изпълни обещанието си за здраве!“.

Сърцето е главен орган, обезпечаващ работата на целия организъм. По последни данни, ежегодно в света от сърдечно-съдови заболявания умират повече от 15 милиона души.

Причини за възникване на тези заболявания могат да бъдат: повишено ниво на холестерол и глюкоза в кръвта; повишено кръвно налягане; недостатъчен прием на витамини от плодове и зеленчуци; завишен прием на сол; затлъстяване и др.

Тютюнопушенето, алкохолът, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания. Един от подходите за намаляване на тези заболявания е редукция на рисковите фактори. Проучване на Националния център за обществено здраве и анализи показва, че смъртните случаи при 48% от мъжете във възрастовата група между 45 и 64 години се дължат на тютюнопушене. Редукция само на този рисков фактор би довела  до намаляване на смъртността от сърдечно–съдови заболявания. В европейски и световен мащаб борбата с хроничните неинфекциозни  заболявания е насочена към ограничаване влиянието на рисковите фактори, чрез промоция на здраве и профилактика на болестите.

80% от случаите на преждевременна смърт от инфаркт и инсулт могат да бъдат предотвратени, ако са налице здравословно хранене, повишена физическа активност и се намали употребата на цигари и алкохол.

sds 02

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.