Министерство на здравеопазването

Регионална здравна инспекция - Стара Загора

Настъпи сезонът за имунизиране с противогрипна ваксина. Ваксинирайте се навреме, предотвратете тежки усложнения!

Една от основните мерки за предпазване от грипната инфекция е ваксинацията. Ваксината срещу грип е от голямо значение в борбата срещу него, защото тя не само, че намалява риска от нарушаване на професионалния и личния живот на човека, но намалява и риска за заразяване на неговото семейство, приятелите и колегите му.

Над 44 000 души годишно умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в европейския регион на СЗО, от общо до 650 000 смъртни случаи в световен мащаб. Ваксинацията срещу грип се препоръчва основно за хора с хронични заболявания, но въпреки това покритието сред тази групи е под 40%.

За постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. Ваксинацията е необходимо да се извърши през периода октомври — ноември, когато заболяемостта от остри респираторни заболявания е с ниски нива и защитният ефект на ваксината се проявява 2 - 3 седмици след имунизацията.

На 02.10.2018 г. за поредна година имунизационният кабинет в РЗИ - Стара Загора предлага услуга имунизиране с противогрипна ваксина без такса за поставяне. За целта е необходимо ваксината предварително да бъде закупена от аптечната мрежа. Имунизационният кабинет в РЗИ се намира на първия етаж, стая № 102 и ще обслужва желаещи лица над 18 г. до 30 ноември 2018 г. със следното работно време: 8:30 до 12:00 часа и от 15:30 до 16:30 часа.

Четири грипни щама влизат в противогрипната ваксина за сезон 2018/2019 година, според препоръките на Световната здравна организация за Северното полукълбо. Два са от щам А - "Мичиган" и "Сингапур", а два от В - "Колорадо" и "Пукет".

Съставът на ваксините е следният:

A/Michigan/45/2015 (HlNl)pdm09-like virus;
A/SingaporenNFIMH-l6-0019/2016 (H3N2)-Iike virus;
B/Colorado/06/2017-like virus (B/Vietoria/2/87 lineage);
B/Phuket/3073/2013-like virus (B/Yamagata/16/88 lineage).

Приложението на ваксината е важна за:

• Всички лица, навършили 65 години, особено такива, настанени в специализирани
институции за предоставяне на социални услуги
• Всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от следните заболявания:
Хронични белодробни заболявания, вкл. астма;
Хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;
Метаболитни заболявания, особено диабет;
Хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;
Вродена и придобита имуносупресия, вкл. медикаментозна; носители на ХИВ;
Органна трансплантация;
Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.).
Лица, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.)
Всички, които са в контакт с лица, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип: членове от семейството, вкл. Деца, персонал на лечебни, здравни и социални заведения.

Copyright © 2011-2016 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора. Всички права запазени.